Zbliżają się święta Wielkiej Nocy. Wielu Polaków w tym czasie przygotowuje jajka do święconki. Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Takie testy można przeprowadzić zarówno na całym jajku, jak i rozbitym. Będąc tak przygotowanym, na pewno potrawy wielkanocne będą smakować znacznie lepiej i nie spowodują nieprzyjemności.
- Polska jest jednym z największych producentów jajek w skali Unii Europejskiej, plasując się na 6. miejscu.
- Warto pamiętać, że świeże jajka mają swój okres przydatności, który wynosi nie więcej niż 28 dni od ich zniesienia.
- Przed świętami wielkanocnymi warto również upewnić się jak sprawdzić, które jajka nadają się do spożycia.
Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Polska jest dużym unijnym producentem jaj kurzych, a skala produkcji jaj plasuje nasz kraj na pozycji 6. producenta na rynku Unii Europejskiej.
Polska ogromnym producentem świeżych jajek
Trend jest wzrostowy. Według dostępnych danych GUS w 2019 r. w Polsce wyprodukowano 10,3 mld sztuk jaj, o 2 proc. więcej niż w roku 2018 oraz o 13 proc. więcej niż w roku 2016. Najwięcej ferm kur nieśnych zlokalizowanych jest na terenie województwa wielkopolskiego i mazowieckiego. Podaż jaj konsumpcyjnych z tych dwóch regionów odpowiada za blisko 60 proc. całej produkcji krajowej.
Warto przypomnieć, co oznaczają numery na jajkach, czyli oznaczenie metody chowu kur niosek
- 0 – jaja z chowu ekologicznego
- 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
- 2 – jaja z chowu ściółkowego
- 3 – jaja z chowu klatkowego
Czytaj więcej: Czy w Wielki Czwartek trzeba iść do kościoła? Czy obowiązuje w tym dniu post? Sprawdź
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Tematem świeżości jaj zajmowali się m.in. eksperci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zapach siarkowodoru to już niezwykle wyraźny sygnał, że jajko jest zepsute i absolutnie nie powinniśmy go jeść. Są też subtelniejsze przesłanki mówiące o nieświeżości jaj.
Gotowane jajo po zakręceniu wiruje, a surowe nie – to wiedzą wszyscy. Ale nie każdy się domyśli, że starsze jajo po ugotowaniu wiruje mniej intensywnie, bo „zbełtana” treść jaja inaczej się przesuwa - wyjaśniła prof. Ewa Łukaszewicz z Instytutu Hodowli Zwierząt.
Możliwością sprawdzenia świeżości jaja jest włożenie go do szklanki z wodą.
Jeżeli leży płasko na dnie – komora powietrzna jest mała, co znaczy, że jest świeże, jeżeli podnosi się do góry – lepiej je ugotować na twardo lub użyć do wypieków. A co, jeśli wypływa na powierzchnię? Niekoniecznie trzeba takie jajko od razu wyrzucać, ale gotować na miękko nie polecam - wytłumaczyła profesor.
Jak sprawdzić świeżość jajka po rozbiciu?
Jajko rozbite już na patelni albo wbite do miski również może jeszcze być poddane weryfikacji. Nieświeże jajka można rozpoznać po wyglądzie. Starsze jajko cechuje się rozlewającym się białkiem, z żółtkiem, które może być lekko spłaszczone i znajdować się bliżej krawędzi, a nie równo na środku.
Czytaj więcej: Męczeństwo księży na Bliskim Wschodzie. W 2022 r. na świecie zamordowano, porwano lub aresztowano ponad 100 księży i sióstr zakonnych
Jak długo jajko jest dobre?
Jak wyjaśnił Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych data minimalnej trwałości jajek nie wynosi więcej niż 28 dni od ich zniesienia.
Ekspertka wytłumaczyła również, że kolor skorupki nie ma większego znaczenia dla stopnia świeżości jajka. Jedynie w przypadku masowej hodowli kur, w wyniku selekcji zaniedbano tę cechę i w tym samym stadzie bywają jaja o różnym odcieniu skorupy. Do barwienia przed Wielkanocą wybieramy jajka o jasnej skorupce, bo łatwiej przyjmują kolor i jest o wyrazistszy.
Jaja klasy A posiadają następujące cechy:
- skorupa i kutikula: czysta, nieuszkodzona, normalny kształt,
- komora powietrza: wysokość nieprzekraczająca 6 mm, nieruchoma; jednakże w odniesieniu do jaj, które mają być wprowadzane do obrotu jako "ekstra", wysokość nie może przekraczać 4 mm,
- żółtko: podczas prześwietlania widoczne jako cień, bez wyraźnego zarysu, lekko ruchome podczas obrotu jajem i powracające do centralnego położenia,
- białko: przejrzyste, przezroczyste,
- zarodek: rozwinięcie niewidoczne,
- ciała i zapachy obce: niedopuszczalne,
- nie mogą być myte ani czyszczone,
- nie mogą być poddawane utrwaleniu ani chłodzeniu.
Jaja, które nie posiadają cech jakościowych, określonych dla jaj klasy A są klasyfikowane jako jaja klasy B. Są przeznaczone wyłącznie do celów przemysłu spożywczego i niespożywczego.
Źródło: i.pl