Brytyjscy konsumenci skarżą się na polski drób? Jest oświadczenie polskich przedsiębiorców. "Polskie mięso drobiowe było, jest i nadal będzie bezpieczne"
Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza i Związek "Polskie Mięso" odniosły się do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach dotyczących salmonelli w mięsie drobiowym z Polski. Polscy przedsiębiorcy podkreślają, że jest ono bezpieczne.
- W brytyjskich mediach pojawiły się artykuły z fałszywymi informacjami na temat polskiego drobiu.
- Zdaniem brytyjskich "ekspertów" w mięsie miały znajdować się pałeczki salmonelli.
- Przedsiębiorcy zapewniają, że polski drób jest wysokiej klasy oraz odpowiednio badany.
- Zobacz także: Były Premier skrytykował koalicję rządową Donalda Tuska. Chodzi o dyrektywę budynkową. Morawiecki: "To uderzy przede wszystkim w najmniej zamożnych Polaków"
Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza i Związek "Polskie Mięso" odniosły się do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach dotyczących salmonelli w mięsie drobiowym z Polski. Przedsiębiorcy zapewniają, że polski drób jest wysokiej klasy oraz odpowiednio badany przed sprzedażą.
Polskie mięso drobiowe było, jest i nadal będzie bezpieczne - podkreślają Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza i Związek "Polskie Mięso".
W oświadczeniu wskazano, że mięso, które trafia do sprzedaży, jest towarem w pełni bezpiecznym, co gwarantują restrykcyjne przepisy prawa zarówno polskiego, jak i unijnego.
Czytaj więcej: Gadżety reklamowe, czyli niedrogi, ale skuteczny sposób promocję na targach
Bardzo częste ataki na polski drób w Wielkiej Brytanii
Prezes związku "Polskie Mięso" Witold Choiński, zauważył, że ataki na polski drób w Wielkiej Brytanii powtarzają się dość często.
To się powtarza zwłaszcza w jednej telewizji. Traktujemy to jako atak, wobec tego musimy reagować na takie sytuacje. Będziemy robić wszystko, żeby zabezpieczyć i zapewnić stronę brytyjską o tym, że polski drób jest bezpieczny, wysokiej jakości i śmiało można go spożywać - podkreślił Witold Choiński.
Wcześniej do podobnych sytuacji dochodziło na Słowacji i w Czechach. Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej oraz trzecim największym eksporterem na świecie.
Źródło: radiomaryja.pl