Wspieraj wolne media

Włoski rząd walczy z planami Brukseli ws. odżywiania. Meloni wydała odpowiednie dyspozycje regulujące branżę spożywczą

12
0
3
Premier Włoch Giorgia Meloni
Premier Włoch Giorgia Meloni / Fot. Youtube

Włoski rząd prześledził sytuację związaną z produktami spożywczymi z owadów. Teraz premier Giorgia Meloni wydała odpowiedni dekret. Obywatele będą wiedzieli co leży na sklepowych półkach.

  • Rząd włoskiej premier Giorgii Meloni zareagował na wydanie pozwolenia przez Komisję Europejską na sprzedaż artykułów spożywczych z owadów.
  • Włoskie przepisy zakazały stosowania mąki ze świerszczy na tradycyjnych daniach tego państwa.
  • Włoskie organizacje rolnicze zaapelowały również do rządu, aby ten dopilnował przestrzegania dekretów.

Włoski rząd pod przywództwem premier Giorgii Meloni wydał cztery dekrety regulujące sprzedać produktów wytworzonych z owadów np. mąkę ze świerszczy. Regulują one zasady wprowadzania na rynek żywności tego typu. Zadekretowano zakaz używania mąki z owadów do przygotowania dań typowych dla diety śródziemnomorskiej, takich jak makaron i pizza. Ponadto sklepy mają obowiązek umieszczać mąkę z owadów i produkty z niej pochodzące na osobnych półkach, oddzielonych od innych artykułów.

Dzięki temu osoby, które chcą kupować żywność ze świerszczy, larw i szarańczy pójdą do specjalnego działu, a ci, którzy nie chcą, będą trzymać się od niego z daleka, jak moim zdaniem uczyni większość Włochów - stwierdził minister rolnictwa Francesco Lollobrigida.

Ponadto minister zdrowia Orazio Schillaci zapowiedział kontrole u producentów tych wytworów. Będą one przyglądać się, czy są przestrzegane przepisy zawarte w dekretach, szczególnie te mówiące o właściwym etykietowaniu artykułów.

Czytaj więcej: Wraca projekt 5 przeciwko rolnikom? Prezes PZHiBMP uspokaja: "Nie siać paniki i dezinformacji"

Włoskie organizacje zaapelowały do rządu

Organizacja obrony praw konsumentów Codacons zaapelowała natychmiast o maksymalną czujność w przestrzeganiu przepisów. Jego zdaniem Włosi muszą wiedzieć co kupują.

Włosi mają prawo wiedzieć, co jedzą - powiedział prezes stowarzyszenia Codacons Carlo Rienzi.

Ponadto zwrócił się do rządu o wprowadzenie nakazu umieszczania na etykietach informacji także o ewentualnym zagrożeniu dla zdrowia, jakie może nieść spożywanie takiej żywności.

Z kolei rolniczy związek Coldiretti odnotował z zadowoleniem również czwartkową informację o zgłoszeniu kandydatury tradycyjnej włoskiej kuchni na listę dziedzictwa UNESCO.

To odpowiedź dla tych, którzy chcą narzucić globalną dietę na bazie owadów i syntetycznego jedzenia bez żadnego związku z terytorium, lokalnym rolnictwem, tradycjami i kulturą - ocenił szef związku rolników Ettore Prandini.

Źródło: radiomaryja.pl

Najnowsze
Sonda
Wczytywanie sondy...
12
0
Zapisz na później
Wczytywanie komentarzy...

Polecane

Przejdź na stronę główną
Na żywo