Ogórek zawinięty w folię. Dlaczego niektóre warzywa są tak sprzedawane? Czy takie warzywa są bezpieczne do spożycia?

1
0
0
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne / Fot. Pixabay

Na bazarkach lub w sklepach bardzo często trafiamy na widok warzyw zapakowanych w folię. To nie tylko ogórki szklarniowe, zdarza się kupić brokuł lub sałatę w opakowaniu. Czy takie warzywa warto kupować?

  • W sklepach i bazarkach można coraz częściej spotkać się z przypadkami warzyw owiniętych w folię.
  • Ogórki i brokuły są szczególnie narażone na warunki atmosferyczne.
  • Eksperci wyjaśnili dlaczego i jaki ma to wpływ na świeżość warzyw.

Mimo wzrostu cen wielu artykułów spożywczych, Polacy wciąż chętnie spożywają warzywa i owoce. Lada moment na rynek wkroczą nowalijki, które nie tylko nieco ustabilizują stawki, ale także sprawią, że wiosenna kanapka będzie często gościć w śniadaniowym menu. Świeże ogórki? Chrupiąca sałata? To wszystko będzie można znaleźć na lokalnych straganach.

Zanim jednak doczekamy się smaku wiosny i lata, w sklepach szukamy innych zdrowych warzyw. Cały czas dostępne są warzywa korzeniowe, importowane papryki, powoli zaczynają pojawiać się ogórki lub pomidory ze szklarni. 

Ogórek w folii - dlaczego niektóre warzywa kupujemy w opakowaniu?

Choć pakowanie niektórych warzyw w folię nie jest w pełni ekologiczne, jest w tym konkretny cel. Musimy pamiętać, że taki ogórek to jeszcze nie jest ten gruntowy, ale wyhodowany w szklarni, często też pochodzący z importu.

Nie są to ogórki tzw. gruntowe, które mają grubszą skórkę, te pakowane są wyhodowane w szklarni i transportowane z odległych upraw, z rejonów o „cieplejszej wiośnie”, tam, gdzie uprawa wymaga mniejszych nakładów energetycznych. Ta odmiana, jako „polskie ogórki”, miałyby tylko szanse jako uprawy hydroponiczne. Tego typu uprawy warzyw też są prowadzone, ale wymagają znacznych nakładów w postaci wody i energii cieplnej, co odbiłoby się na opłacalności oraz sensie ekonomicznym takich upraw - podkreśliła prof. dr hab. Beata Krasnodębska-Ostręga z Uniwersytetu Warszawskiego.

Ogórki pakowane w folię to odmiany o dłuższych owocach i delikatniejszej skórce, często oddawane są właśnie z tą skórką. Nałożenie opakowania ma jednak chronić nie tylko przed skutkami przepakowywania i dalszego transportu.

Czytaj więcej: "Solidarność" zapowiada ciągłą blokadę granicy polsko-ukraińskiej. "Protesty się rozlewają"

Wpływ na świeżość ogórka

Ogórki w większości składają się z wody, gdy ta paruje, zielone warzywo traci jędrność i kurczy się. Te o cienkiej skórce są szczególnie podatne na wysuszenie i uszkodzenia mechaniczne. Folia ma więc wydłużać świeżość produktu. Podobnie działa to w przypadku sałat i brokułów, które też można znaleźć w przezroczystym opakowaniu.

Dodatkowo ogórki są narażone na działanie etylenu, który doprowadza do szybkiego dojrzewania. Zabezpieczenie chroni przed dostaniem się gazu, który wydzielają m.in. banany i pomidory, często transportowane razem i potem umieszczane w sklepie.

Źródło: strefaagro.pl

Najnowsze
Sonda
Wczytywanie sondy...
1
0
Zapisz na później
Wczytywanie komentarzy...

Polecane

Przejdź na stronę główną
Na żywo