Wspieraj wolne media

Coca Cola Zero powoduje raka? Komórka podległa Światowej Organizacji Zdrowia wydała ostrzeżenie. Naukowcy biorą pod lupę jeden ze składników chemicznych

45
0
0
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne / Fot. Unsplash

Jeden z najpowszechniejszych na świecie sztucznych słodzików ma zostać uznany za potencjalny czynnik rakotwórczy w przyszłym miesiącu przez Światową Organizację Zdrowia. Naukowcy przyglądają się produktom takim jak Coca Cola Zero. Do tej pory do aspartamu podchodzono ostrożnie, lecz nadal go stosowano.

Jak podaje agencja Reutera, Aspartam stosowany w produktach dietetycznych Coca-Coli, gumie do żucia Mars Extra i niektórych napojach Snapple, zostanie w lipcu po raz pierwszy wymieniony przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi. Organizacja jest jednym z wielu podmiotów działających z nadania Światowej Organizacji Zdrowia.

Orzeczenie Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem ma ocenić potencjalne zagrożenie związane z tym środkiem chemicznym. Do tej pory nie stwierdzono, ile produktów może spożyć dana osoba, na tyle aby pozostać bezpiecznym.

Jednak podobne orzeczenia IARC w przeszłości dotyczące różnych substancji wzbudziły obawy konsumentów dotyczące ich stosowania, doprowadziły do procesów sądowych i wywarły presję na producentów, aby odtworzyli receptury i zamienili je na alternatywy. Doprowadziło to do krytyki, że oceny IARC mogą być mylące dla opinii publicznej.

Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności, również dokonuje przeglądu stosowania aspartamu w tym roku. Jej posiedzenie rozpoczęło się pod koniec czerwca i ma ogłosić swoje ustalenia tego samego dnia, w którym IARC upubliczni swoją decyzję 14 lipca.

Eksperci uspokajają opinię publiczną

Od 1981 roku JECFA twierdzi, że aspartam można bezpiecznie spożywać w ramach przyjętych dziennych limitów. Na przykład osoba dorosła ważąca 60 kg musiałaby codziennie wypijać od 12 do 36 puszek dietetycznego napoju gazowanego – w zależności od ilości aspartamu w napoju, aby być narażona na ryzyko.

Rzecznik IARC powiedział, że ustalenia zarówno komisji IARC, jak i JECFA były poufne do lipca, ale dodał, że są one komplementarne, a wniosek IARC stanowi pierwszy krok w zrozumieniu rakotwórczości. Komitet ds. dodatków „przeprowadza ocenę ryzyka, która określa prawdopodobieństwo wystąpienia określonego rodzaju szkody (np. raka) w określonych warunkach i przy określonych poziomach narażenia”.

Jednak przemysł i organy regulacyjne obawiają się, że prowadzenie obu procesów w tym samym czasie może być mylące, zgodnie z pismami od amerykańskich i japońskich organów regulacyjnych.

Uprzejmie prosimy oba organy o koordynację wysiłków w zakresie przeglądu aspartamu, aby uniknąć zamieszania lub obaw wśród opinii publicznej - napisała przedstawicielka japońskiego ministerstwa zdrowia, pracy i opieki społecznej do organizacji podległych WHO.

Czytaj więcej: Nie tylko polscy rolnicy zmagają się z tanią ukraińską żywnością. Plantatorzy zapowiedzieli na początek lipca strajk w Opolu Lubelskim: "Nie ma już innego wyjścia jak protest"

Coca Cola Zero powoduje raka?

Aspartam był szeroko badany przez lata. W zeszłym roku badanie obserwacyjne przeprowadzone we Francji wśród 100 000 dorosłych wykazało, że osoby, które spożywały większe ilości sztucznych słodzików w tym aspartamu miały nieco wyższe ryzyko zachorowania na raka.

Wynikało to z badania przeprowadzonego przez Instytut Ramazzini we Włoszech na początku 2000 roku, w którym stwierdzono, że niektóre nowotwory u myszy i szczurów były powiązane z aspartamem.

Jednak pierwsze badanie nie mogło udowodnić, że aspartam powoduje zwiększone ryzyko zachorowania na raka, i pojawiły się pytania dotyczące metodologii drugiego badania, w tym przez EFSA,.

Aspartam jest dopuszczony do użytku na całym świecie przez organy regulacyjne, które dokonały przeglądu wszystkich dostępnych dowodów, a główni producenci żywności i napojów przez dziesięciolecia bronili stosowania tego składnika. IARC powiedział, że ocenił 1300 badań w swoim czerwcowym przeglądzie.

Niedawne modyfikacje receptur wprowadzone przez giganta napojów bezalkoholowych Pepsico (PEP.O) pokazują, z jakimi zmaganiami boryka się branża, jeśli chodzi o zrównoważenie preferencji smakowych z problemami zdrowotnymi. Pepsico usunął aspartam z napojów gazowanych w 2015 roku, przywracając go rok później, by ponownie usunąć go w 2020 roku.

Wymienienie aspartamu jako potencjalnego czynnika rakotwórczego ma zmotywować do dalszych badań, powiedziały źródła zbliżone do IARC, które pomogą agencjom, konsumentom i producentom wyciągnąć bardziej zdecydowane wnioski.

Źródło: tvmn.pl, reuters.com

Sonda
Wczytywanie sondy...
45
0
Zapisz na później
Wczytywanie komentarzy...

Polecane

Przejdź na stronę główną
Na żywo