Sztuczne mięso będzie produkowane w Polsce? LabFarm otrzymało duże wsparcie od polskiego rządu
Jak poinformowała polska firma LabFarm, uzyskała ona od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju 9 mln zł na rozwój innowacyjnej technologii wytwarzania mięsa metodą komórkową. Obecnie pracami nad produkcją mięsa komórkowego zajmuje się około 174 firm na całym świecie.
- Polska firma LabFarm, uzyskała ona od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju 9 mln zł.
- Jako jedyna w naszym kraju zajmuje się sztucznym wytwarzaniem mięsa.
- Obecnie pracami nad produkcją mięsa komórkowego zajmuje się około 174 firm na całym świecie.
- Zobacz także: Media: Były kursant KGB został członkiem kluczowej spółki Polskiej Grupy Zbrojeniowej
Jak poinformowała polska firma LabFarm, uzyskała ona od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju 9 mln zł na rozwój innowacyjnej technologii wytwarzania mięsa metodą komórkową. Dotychczas projekt finansowany był z środków prywatnych. Firma wnioskowała o grant w wysokości ponad 16 mln zł. Jednakże polska instytucja państwowa przyznała mniejszą kwotę na okres 2 lat i 9 miesięcy. Finansowanie projektu badawczego rozpocznie się od 1 sierpnia.
Warto podkreślić, że LabFarm jest pierwszą i jedyną dotychczas spółką w Polsce produkującą mięso komórkowe, czyli wytwarzane z komórek pobranych od zwierząt, ale hodowane w laboratoriach i bioreaktorach.
Mięso bez antybiotyków i cierpienia zwierząt? To już się dzieje i to w wydaniu polskim. Wczoraj, podczas wydarzenia Proveg miała miejsce premiera prototypu meatballsa (na zdjęciu) z mięsa komórkowego. Stworzyło go laboratorium LabFarm - gratulacje! pic.twitter.com/eQknRR65kO — Paulina Górska (@paulina_gorska_) June 13, 2024
Czytaj więcej: Zrobienie z Odry szlaku handlowego. Sprzeczne stanowiska ministerstw
Polska firma zamierza podbić światowy rynek
Laboratorium LabFarmu rozpoczęło pracę w grudniu 2022. Pierwsza faza rozwojowo-badawcza przewidziana przewidziana jest na 2 lata i obejmuje etap hodowli w bioreaktorach o pojemności do 200 litrów. Jeszcze przed zakończeniem tego etapu w czerwcu udało się spółce zaprezentować pierwszy wyprodukowany w technologii komórkowej prototyp pulpecika z drobiowego mięsa komórkowego.
Według firmy pozyskanie grantu pomoże jej na zwiększenie mocy produkcyjnych oraz optymalizacji bioprocesów, pracy nad recepturami pożywek, a także umożliwi zwiększenie zatrudnienia.
Obecnie pracami nad produkcją mięsa komórkowego zajmuje się około 174 firm na całym świecie. Z końcem 2023 r. odnotowano wzrost inwestycji w tym sektorze, a łączna ich wartość wyniosła ponad 3 mld dolarów. Zgodnie z przewidywaniami, do końca 2024 r. przemysł ten ma osiągnąć wartość ok. 9,3 mld dol., a do 2030 r. - 25 mld dol.
Źródło: zielona.interia.pl