Wspieraj wolne media

Chiny znoszą embargo na polską wołowinę. Na obecną chwilę eksportem wołowiny do Chin jest zainteresowanych 39 polskich zakładów

0
0
0
Polscy producenci wołowiny będą mogli korzystać z chińskiego rynku
Polscy producenci wołowiny będą mogli korzystać z chińskiego rynku / Fot. Pixabay

Chiny niebawem wydadzą wytyczne, w których będą szczegółowe wymogi weterynaryjne, sanitarne oraz produkcyjne.

Na stronie chińskiego urzędu ds. ceł i otwarcia rynków opublikowano komunikat Chińskiej Generalnej Administracji Celnej (GACC) znoszący zakaz eksportu z Polski do Chin polskiej wołowiny. Decyzję podjęto po ocenie ryzyka związanego z występowaniem u polskiego bydła tzw. choroby wściekłych krów, czyli encefalopatii gąbczastej. Warto przypomnieć, że w maju 2017 roku Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (WOAH) przyznała Polsce status o znikomym ryzyku BSE. Od tamtego czasu kolejni ministrowie rolnictwa, lekarze weterynarii, polscy dyplomaci oraz przedstawiciele branży wołowej zabiegali u chińskich władz o uzyskanie zatwierdzenia eksportowego dla polskiej wołowiny.

Pomimo podejmowanych wysiłków strona chińska nie odpowiadała na prośby. Szansa na zniesienie przez Chiny embarga pojawiła się w grudniu ubiegłego roku, a finał wszelkich procedur miał miejsce w kwietniu bieżącego roku. Merytorycznie chińską inspekcję przygotował Główny Inspektorat Weterynarii, organizację i koordynację pobytu chińskich inspektorów w Polsce przeprowadził Związek Polskie Mięso, a branża wołowa pokryła koszty audytu ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Był to przykład świetnej koordynacji działań polskich instytucji. Decyzja GACC weszła w życie w chwili wydania oficjalnego komunikatu o zniesieniu embargo. Teraz Polska czeka na szczegółowe wytyczne od Chin dotyczące wymogów sanitarnych, weterynaryjnych oraz produkcyjnych.

Źródło: Firma-rp.pl

Sonda
Wczytywanie sondy...
0
0
Zapisz na później
Wczytywanie komentarzy...

Polecane

Przejdź na stronę główną
Na żywo