Antybiotyki w mięsie. Polska druga w Europie pod względem ilości ich stosowania

0
0
5
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne / Fot. PAP/EPA/Javier Lizon

Tylko w 2022 roku zużyto w Polsce 838 ton antybiotyków dla zwierząt hodowlanych przeznaczonych na żywność.

Coraz więcej antybiotyków w polskim mięsie

Jak wynika z raportu, w 2022 r. zużycie antybiotyków na kilogram masy ciała wyniosło w Polsce 196 mg i wzrosło o 55 proc. wobec poziomu z 2011 r. To niepokojąca tendencja, ponieważ w większości krajów europejskich sprzedaż antybiotyków zmalała.

Jak ustaliła Rzeczpospolita,u największego producenta mięsa w Europie, Hiszpanii, zużycie wyniosło 127 mg i spadło aż o 65 proc. Holandia startowała z podobnego poziomu zużycia antybiotyków co Polska, ale zmniejszyła je o 67 proc. Niemcy zmniejszyły stosowanie lekarstw o 64 proc., a Czesi połowę. Francja, trzeci producent zwierząt w Europie, startowała z wynikiem 114 mg, by zmniejszyć zużycie antybiotyków o 65 proc.

Prezes Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej Marek Mastalerek proponuje raportowanie stosowania antybiotyków nie z poziomu hurtowni, lecz konkretnych hodowli.

Dopiero wtedy możemy ocenić warunki utrzymania, sprawdzić, czy rok po roku zmniejsza się, czy rośnie, zużycie antybiotyków. To raportowanie to obowiązek od ubiegłego roku, ale nie ma go jak przestrzegać, bo nie ma jeszcze systemu – powiedział prezes Krajowej Rady Drobiarstwa.

Źródło: wp.pl

Najnowsze
Sonda
Wczytywanie sondy...
0
0
Zapisz na później
Wczytywanie komentarzy...

Polecane

Przejdź na stronę główną
Na żywo