Antybiotyki w mięsie. Polska druga w Europie pod względem ilości ich stosowania
Tylko w 2022 roku zużyto w Polsce 838 ton antybiotyków dla zwierząt hodowlanych przeznaczonych na żywność.
- Nad Wisłą stosuje się więcej antybiotyków niż w europejskich potęgach rolniczych.
- Kupujemy niemal tyle antybiotyków co Hiszpania, która ma dwa razy więcej zwierząt.
- Europejska Agencji Leków wydała raport dotyczący zużycia antybiotyków u zwierząt, z których następnie powstaje żywność.
- Zobacz także: Partia Bąkiewicza zarejestrowana! "Niepodległość" wzywa do opuszczenia Unii Europejskiej
Coraz więcej antybiotyków w polskim mięsie
Jak wynika z raportu, w 2022 r. zużycie antybiotyków na kilogram masy ciała wyniosło w Polsce 196 mg i wzrosło o 55 proc. wobec poziomu z 2011 r. To niepokojąca tendencja, ponieważ w większości krajów europejskich sprzedaż antybiotyków zmalała.
Jak ustaliła Rzeczpospolita,u największego producenta mięsa w Europie, Hiszpanii, zużycie wyniosło 127 mg i spadło aż o 65 proc. Holandia startowała z podobnego poziomu zużycia antybiotyków co Polska, ale zmniejszyła je o 67 proc. Niemcy zmniejszyły stosowanie lekarstw o 64 proc., a Czesi połowę. Francja, trzeci producent zwierząt w Europie, startowała z wynikiem 114 mg, by zmniejszyć zużycie antybiotyków o 65 proc.
Prezes Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej Marek Mastalerek proponuje raportowanie stosowania antybiotyków nie z poziomu hurtowni, lecz konkretnych hodowli.
Dopiero wtedy możemy ocenić warunki utrzymania, sprawdzić, czy rok po roku zmniejsza się, czy rośnie, zużycie antybiotyków. To raportowanie to obowiązek od ubiegłego roku, ale nie ma go jak przestrzegać, bo nie ma jeszcze systemu – powiedział prezes Krajowej Rady Drobiarstwa.
Źródło: wp.pl