Wspieraj wolne media

Amerykańska rozgłośnia zarzuca Polakom sianie teorii spiskowych ws. owadów. To nie przeszkadza radiu głosić sprzecznych ze sobą opinii

0
1
2
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne / Fot. Pixabay

Kilka tygodni temu Unia Europejska zatwierdziła larwy mącznika i świerszcze jako składniki żywności. Sprawa wywołała potężne kontrowersje.

  • Polacy nie zgadzają się na groźne pomysły przedstawiane przez Brukselę ws. spożywania owadów.
  • Amerykańska rozgłośnia NPR nie widzi problemu z krytyką Polaków, insynuując nam propagowanie teorii spiskowych.
  • Lewicowa stacja padła jednak ofiarą swojej własnej i obrzydliwej hipokryzji.

Kraje Unii Europejskiej zmagają się w ostatnim czasie z nachalną propagandą żywieniową. Bruksela pozwoliła na sprzedaż m.in. mąki ze świerszczy oraz innych artykułów spożywczych z owadów. Tymczasem amerykańska rozgłośnia NPR postanowiła skrytykować Polaków, że ci głoszą teorię spiskową na temat owadów.

 Rządząca w Polsce nacjonalistyczna partia Prawo i Sprawiedliwość fałszywie zarzuciła opozycyjnej Platformie Obywatelskiej, że ta próbuje nakłonić obywateli do jedzenia robaków - podaje amerykańska stacja NPR.

Według rozgłośni to tylko jeden z wielu przykładów europejskich prawicowych polityków lobbujących za teorią spiskową, według której elity chcą, żeby ludzie jedli robaki. Rzekoma teoria spiskowa według amerykańskiego medium rozprzestrzenia się również w Stanach Zjednoczonych. Tu padają liczne przykłady pochodzące zarówno z mediów nazywanych konserwatywnymi, jak i z mediów społecznościowych, które mają nawiązywać do równie spiskowej teorii Wielkiego Resetu.

Czytaj więcej: Szokująca sytuacja w amerykańskiej szkole. Lewacka ofensywa żywieniowa

Hipokryzja lewicowej stacji radiowej

Tej lewicowej stacji radiowej nie przeszkadza to jednak zachwalać sobie jedzenia robaków popierając to rzekomymi badaniami naukowymi. Spożywanie mięsa ma według tych badań ma przyczyniać się do zwiększania zanieczyszczenia klimatu.

Naukowcy twierdzą, że pilną sprawą jest ograniczenie zanieczyszczenia klimatu pochodzącego z rolnictwa. Głównie poprzez ograniczenie spożycia mięsa i spożywanie większej ilości żywności pochodzenia roślinnego - czytamy.

Amerykańska rozgłośnia rozpływa się nad tradycjami żywieniowymi krajów Azji, które w głównej mierze wynikają z potrzeby zaspokojenia pragnienia głodu, które było widocznej jeszcze kilkadziesiąt lat temu.

Rzeczywistość jest taka, że ​​owady i ich kuzyni są dziś częścią diety wielu kultur i to od bardzo dawna. Meksykanie wkładają koniki polne do swoich tacos ; Japończycy gotują je w sosie sojowym. Owady, takie jak jedwabniki, są częścią diety wielu mieszkańców Azji Południowo-Wschodniej i Chin - podaje dalej rozgłośnia NPR.

Podano również przykład starożytnych Greków i Rzymian, którzy spożywali owady. Stacja nie zauważyła również i tutaj, że klasa wyższa raczyła się winami, owocami i różnego typu daniami z mięsa, stroniąc od pokarmu przeznaczonego dla sług i klasy biednej.

Starożytni Grecy i Rzymianie jedli owady. Arystoteles napisał o cykadach: „Na początku samce są słodsze, ale po kopulacji samice są pełne białych jaj”. Pliniusz Starszy udokumentował , że rzymscy epikurejczycy jego czasów lubili larwy ćmy utuczone mąką i winem.

Źródło: tysol.pl

Sonda
Wczytywanie sondy...
0
1
Zapisz na później
Wczytywanie komentarzy...

Polecane

Przejdź na stronę główną
Na żywo